Atletizm
Pistleri
Dünyanın en eski spor dallarından biri olan, kökenleri Antik Yunan’a kadar dayanan atletizm, Türkiye’de de fazlasıyla ilgi gören bir spor. Özellikle gençlerin sağlıklı bir gelişim sağlayabilmesi için uzmanlar tarafından sıkça önerilen atletizm içerisinde pek çok farklı alt dal yer almakta. Bu kadar çok ilgi gören bir sporun pisti de önemlidir. Atletizm pisti kaliteli malzemeler ve dayanıklı ürünler ile inşa edilmelidir. Sandviç sistem atletizm pisti, sprey sistem atletizm pisti ve tartan zemin atletizm pisti bulunmaktadır.
Atletizm pistinde koşu, uzun atlama, zıplama, okçuluk ve gülle atma gibi sporlar sergilenir.
Atletizm spor alanları zemini kayganlığı azaltılmış tehlikesiz zeminlerdir.
Profesyonel atletizm pisti IAAF Class-1 sertifikası ve IAAF Class-2 sertifikası almalıdır. DIN 18035 standartlarına uyum sağlamalıdır.
Atletizm pistinde kullanılan atletizm malzemeleride IAAF onaylı olmalıdır.
Atletizm pisti ölçüleri içerisindeki ilk ölçü olan saha uzunluğu 400 metredir. Pistin iç kulvar ölçüleri 398 metre 11cm’dir. Pist 7 katmandan oluşmaktadır. Koşucu en dış katmanı koşmak için kullanır ise 453 metre kat etmiş olacaktır. Kulvarın genişliği ise 122cm’dir.
Ortak noktaları esnek bir zemin elde edilir.
Atletizm pisti yapımı oldukça profesyonellik isteyen bir iştir. Atletizm pisti çizgi çekimi işlemi bile oldukça profesyonellik istemektedir. Bu tür sportif yapılarda amatörlüğe veya hataya kesinlikle yer yoktur. IAAF (Uluslararası Atletizm Federasyonu) standartları oldukça sıkıdır ve iaaf lisansı almak oldukça zordur. Tüm normların kusursuzca tamamlanması gerekmektedir. Aşağıda atletizm pistinin nasıl yapılacağı hakkında maddeler listelenmiştir. Atletizm pisti yapımı aşamaları şu şekilde gerçekleşmektedir;
- Zeminin düz bir hale getirilmesi, eğimden arındırılması ve sıkıştırılması sağlanır. Alt katman sıkı ve düz hale getirildikten sonra, bünyesinde drenaj kanalı olmasını sağlayacak biçimde kompozit malzemenin yerleştirilmesi gereklidir.
- Kot alınmasıyla birlikte zeminin eğimi için yapılacak olan ayarlamalarda %0,5 ile %0,7 aralığına dikkat edilmektedir. Kompozit drenaj malzemelerinin yerleştirilmesinin ardından, üst katmanlar için malzemelerin yerleştirilmesi mümkündür.
- Gerekli altyapı çalışmalarının yapıldığı pistte bu işlemlerden sonra ise 10 santimetre yüksekliğinde asfalt dökülmesi gereklidir. Düz bir asfalt katmanın oluşturulması son derece önemlidir. Sadece asfalt malzeme kullanılması zorunlu değildir. Asfaltın elde edilemediği durumlarda, 10 santimetre yüksekliğinde beton dökülmesi ve düzleştirilmesi de uygun olacaktır.
- 10 santimetrelik zemin oluşturma işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli durum dalgalanmadır. Pist genelinde 3 milimetreden fazla dalgalanma oluşmamasını sağlamaktır.
- Polimer uygulamasıyla birlikte beton zeminin üzerinde, kauçuk zeminin altında kalacak bir kat hazırlanır. İki alanın bağlantısı sağlam bir şekilde oluşturulur.
- Polimerin üzerine, binder ile hazırlanmış olan kauçuk SBR granülün dökülmesi gereklidir.
- 8 ile 10 milimetrelik SBR granülün dökülmesinin ve eşit bir şekilde yayılması sağlanır. Üst ve son katman için 4 ila 5 milimetrelik EPDM granül dökülür.
- İki katman için de sıcak makineler yardımıyla düzenleme işlemi yapılır. Son olarak çizgi makineleri yardımıyla çizgiler çekilerek pistin hazır hale gelmesi sağlanır.
IAAF Onaylı Atletizm Pisti Yapımı Özellikleri
IAAF onaylı olan atletizm pistlerinde en dikkat çeken şartların başında, pistlerin 400 metrelik net uzunluk olması gelmektedir. Çok daha uzun olması veya çok daha kısa olması; bu alanda direkt olarak sporcuların avantajına olan bir durum değildir. Standartlar gereği 400 metrelik tam bir tur şeklinde uzunluğun sabit olması şarttır. Ayrıca 401 veya 398 gibi farklı uzunluklardaki pistlerin oluşturulmaması gereklidir.
Onaylı, gerekli izinleri almış ve profesyonel amaçlarla kullanılabilecek yapıda olan atletizm pistlerinde direkt olarak drenaj sistemine yönelik sistem kurulmaktadır. Poliüretan malzemenin birinci kalite olmasına ve kompozit malzemeye dikkat edilmektedir. İncelemelerde bu malzemelerin kalitesiz olduğu tespit edildiği taktirde, onay verilmemektedir. IAAF onaylı bir pist niteliği taşımayacağı için, çeşitli organizasyonların düzenlenmesi de mümkün olmayacaktır. Her bir pist için standartlara uygun olma izninin alınması mümkün değildir. Pist yapılırken firmamızdan yardım alabilir, gerekli standartlara uygun olması amacıyla özel çalışmaların gerçekleştirilmesini talep edebilirsiniz.
IAAF sertifikalı bir atletizm pisti yapımı için alt yapının haricindeki diğer bir husus ise atletizm pisti çizgisidir. Çizgi çekimi basit olarak gözükse de oldukça dikkat gerektiren bir husustur. Çizgi çekiminde herhangi bir hata varsa sertifika almanız imkansız hale gelmektedir. Kulvarlar arasındaki ölçü birbirleriyle aynı olması gerekmektedir. Atletizm çizgi çekim işlemi profesyonel çizgi makinesi ile yapılmalıdır. El ile manuel yapılan çizgi çekim işlerinde hata olması olasıdır ve sertifika almanızı zorlaştırabilir.
Neden Bosphorus Sport?
IAAF ve uluslararası kalite standartlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Uygulama kendi ekiplerimiz tarafından yapılır.
Onaylı
Teslim Süresi
TSE & ISO9001
Malzeme ve İşçilik
Atletizm Pisti veya Yürüyüş Yolu Uygulamaları
Atletizm pisti veya yürüyüş yolu birkaç şekilde uygulanır
- Poliüretan Zemin Atletizm Pisti
- Sandviç Sistem Atletizm Pisti
- Spray Coating Sistem Atletizm Pisti
- Tartan Zemin Atletizm Pisti
Bu uygulama seçenekleri birbirinden farklı olmaktadır.
Hemen Teklif Alın
Bosphorus Sport ürünleri ile ilgili tüm sorularınız veya projelerinize özel fiyat teklifi almak için lütfen aşağıdaki formu eksiksiz bir şekilde doldurunuz. En kısa sürede telefon veya email yoluyla sizinle iletişime geçilecektir.